Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

HUN

English en
Hungarian hu
Ön itt jár: > >

Flavonoidok – A kender titka

Flavonoidok – A kender titka Ha már hallottunk a cannabidiol természetes és savas formáinak tulajdonságairól, illetve kitekintést tettünk a kevésbé ismert kannabinoidok felé, itt az idő, hogy megismerkedjünk néhány kevéssé ismert kannabisz összetevőkkel. A terpének és terpenoidok mellett a flavoniodok(vagy biflavonoidok) alkotóelemi csoportja felelős a CDB kenderolaj tulajdonságaiért valamint a természetes kannabinoidok hatásfokának növeléséért. De mik azok a flavonoidok, mik a tulajdonságaik és hol találjuk őket?

Flavonoidok – hol találjuk őket?

Igaz, hogy mi elsősorban a kenderben található flavonoidokról(és ezeknek magas minőségű származékairól, mint például a CDB kenderolaj) fogunk beszélni, de azért érdemes tudni, hogy a flavonoidok családja igen nagy. A hatalmas, több mint nyolcezer reprezentánst magába foglaló növényi összetevők osztályába tartoznak – növényekben és gombákbna található másodlagos metabolitok. A bioflavonoidok(mert vannak szintetikusok is) rengetek növényben, különösképpen citrusokban, hüvelyesekben, céklában, borsban, borban, teában, hagymában és természetesen a kenderben találhatóak. A flavon vegyületek nagy része azokról a növényekről kapták nevüket amelyben először kimutatták őket, vagy amelyekben bőségesen megtalálhatók: nem nehéz például rájönni, hogy a tangeritin vagy a petunidin elnevezés honnan származik.
Ahogy az egy nemes, ősi növénytől elvárható, a kender büszkén tartalmaz egy jó adag különféle flavonoidot – a legkiemelkedőbben béta-karofilént, luteolint vagy quercetint – de rengeteg egyedülállóan a kannabiszra jellemző flavonoidot is – ezeket cannaflavinoknak nevezzük.

A flavonoidok tulajdonságai

Igaz, hogy a flavonoidok elnevezésük alapján elsősorban a növények ízéért és aromájáért felelősek, a az eredetük mégis eléggé eltérő – a latin flavus, azaz “sárga” jelentésű szóból származik, mivel a flavonoidok általában sárgás pigmentet tartalmaznak. De azon kívűl, hogy megajándékozzák a növényeket erős színezékkel, a flavonoidok sokkal szélesebb körű tulajdonságokkal rendelkeznek, beleértve jelentős, jótékony egészségügyi hatásokat. Valószínűleg ahány flavonoid, annyi speciális egészségügyi hatás létezik: diasztólés és diuretikus(a zsurlóban) vagy a keringést fokozva véráramlást segítő(a ginko bilobában), de a legfontosabbak az univerzálisak. A flavonoidok elsősorban színezékek(nemhiába találjuk a borban vagy a céklában), természetes növény- és gombaölők és antioxidánsok. Különösen az utóbbi tulajdonság érdekes számunkra és az egyik legértékesebb tulajdonsága a flavonoidoknak.

A flavonoidok gyógyhatásai

Az antioxidáns hatásokat a flavonoidok egyik legfontosabb gyógyhatásaiként tartjuk számon. Ezeken kívül a legtöbb flavon vegyület jelentős gyulladáscsökkentő, gombaellenes és diasztólás hatásokat sorakoztat fel. A magas flavonoid tartalmú gyógynövények ezen tulajdonságaiknak köszönhetően voltak a tradicionális orvoslás legfontosabb kellékei, ahogyan a vörösbor széleskörben ismert szívre és bőrre gyakorolt jótékony hatása is a szőlőben található magas flavonoid tartalommal hozható összefüggésbe.
Ráadásul a magas flavonoid tartalmú növények és az ezekből készült termékék segítenek az aranyér, illetve a belső vérzések kezelésében, megerősítik az immunrendszert és részt vesznek a vitaminok megfelelő felszívósásában, péládul megakadályozzák a C vitamin oxidációját, ezáltal emelve annak hatékonyságát. Ezeken túl a flavonoidok segítenek megelőzni a trombózist, amely az agyvérzés legfőbb kiváltója. Egyre több szó esik arról is, hogy a bennük található antioxidáns hatások miatt a flavonoidok csökkentik bizonyos rákos(főleg tüdő, mell és vastagbél) megbetegedések veszélyét.
Már egy ilyen röpke felsorolása a flavonoidok tulajdonságainak is eléggé lenyűgöző. És vajon mik a tulajdonságai a csak kannabiszokban található cannaflavinoknak?

Flavonoidok a kenderben

A flavonoidok rengeteg pozitív tulajdonságának áttekintése segít megértenünk, hogy ezek néhány kivételtől eltekintve egybeesnek a kannabiszéval. Ha egy pillantra félretesszük az együttműködő jellegű hatásokat, valami fontosat tudhatunk meg a kannabiszról – lehetséges, hogy a Kannabisz növény a legfontosabb gyógyhatásait a flavonoidoknak köszönheti?
Az igazság az, hogy nem feltétlenül. Az igaz, hogy a “tipikus” flavonoidokon(a kenderben található leggyakoribbak a beta-szisztoszterol, apigenin és quercetin) kívűl a kenderben megtalálhatóak a cannaflavinok is, amelyek a flavonoidoknak egy speciális alosztálya, és ezeknek a cannaflavinoknak a tulajdonságai nagyon ígéretesek.
A cannaflavinoknak hatásainak pontos meghatározása és a többi flavonoidtól történő megkülönböztetése a kutatók jelenlegi, fáradságos feladata. Például az már ismert, hogy a PGE-2 prostaglandinnak a cannaflavin-A egy inhibitora. Egyszerűbben fogalmazva: A gyulladt PGE-2 általában jól reagál a szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, pl. az aszpirinnel történő kezelésre. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy a cannaflavin-A hasonlóképpen működik, de nagyságrendekkel jobban teljesít az aszpirinhez képest.
Jelenleg a cannaflavin-B-t és cannaflavin-C-t is vizsgálják: különösen érdekes a potenciális együttműködésük a cannabinoidokkal és más flavonoidokkal és terpenoidokkal. Az már ismeretes, hogy a flavonoidok(az nem lett meghatározva, hogy speciálisan a cannaflavinok vagy általában az egész osztály) a CDB-hez hasonló kapcsolatot mutatnak a THC-vel. Egy szóban: gátolják a pszichotikus hatást. Ez nem annyira hasznos információ a CBD kenderolajak fogyasztóinak, mert emlékezetőül, az ipari/rostolt kender termékek teljesen mentes bármilyen jellegű pszichoaktív hatóanyagtól. De értékes üzenet lehet ez a “rekreációs” marihuána rajongóinak . . . Ahogy ösztönző is lehet arra, hogy megvizsgáljuk a flavonoidok antipszichotikus tulajdonságait.

Flavonoidok a kenderolajban

Ha már beszétünk együttműködésekről . . . A flavonoidok a “társas hatásról” szóló párbeszéd során is hasznosak. Ebben a kontextusban, az elvárt “társas hatás” a növény átfogó hatása a teljes potenciáljával – ellentétben azokkal az izolált, egyedüli aktív kannabinoid gyógyszerkészítményekkel, amelyek gyakran kihagynak más cannabionidokat, terpéneket, terpenoidokat, flavonoidokat . . . Ez az egyik erősödő vita az orvosi marihuána és a gyógyszeripari vállalatok között, akik Sativex vagy Dronabinol nevű készítményeket árulnak.
De szerncsére nekünk nem kell elmélyednünk ebben a vitában, mert ezen az oldalon nem az orvosi marihuánára helyezzük a hangsúlyt. Ami számunkra lényeges, az az étrend-kiegészítők, mint például a CBD kenderolaj esetében is megjelenő konvergenciája a teljes növényi profilt felhasználó kivonatoknak, amelyekben nem csak a cannabionidok, de a kisérő összetevők szerepe is több, mint jelentős.
Bár a kannabiszban található cannaflavinok egyedi tulajdonságai csak most vannak felefedezés alatt, a jól ismert, “átlagos” flavonoidok tulajdonságai önmagukban is rendkívül értékesek. Ugyanakkor ezek a tradicionális orvoslás kincsei, amit természetgyógyászok évszázadok óta ismernek, és ez a lehető legjobb ajánlólevelük. Ezek a nem feltűnő flavonoidok a lényegi cannabinoidok fantasztikus kiegészítői – gondoljanak erre amikor legközelebb szemügyre veszik a kannabisz intenzív zöld színét

Tartalomhoz tartozó címkék: CannabiGold CBD flavonoid kannabisz

Keresés