Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kendermag mint szuperélelmiszer

Kendermag mint szuperélelmiszer

Mit jelent igazából a “superfood” kifejezés? Egyes élelmiszerekre aggatása nem csak egy marketingfogás? Érdemes-e ezeket az ételeket megvennünk? Hogyan legyünk tudatos vásárlók?

Az Oxford dictionary szerint „A 'superfood' olyan tápanyagban gazdag élelmiszer, amely különösen jótékony hatással van az egészségre és a jó közérzetre.”  Érdemes tudni azonban, hogy ez nem egy tudományos vagy hivatalos szerv által elfogadott kategória. A dietetikusok és táplálkozástudósok között sincs közmegegyezés a témával kapcsolatban. Az Európai Bizottság 1924/2016 rendeletében azonban tiltja a superfood kifejezés használatát, ha csak nem olyan élelmiszerre alkalmazzák, melyről tudományosan bizonyított az egészségre gyakorolt kedvező hatás. 

A tudatosság a tányérunkon kezdődik, de érdemes-e olyan méregdrága ételekhez nyúlnunk, melyek nálunk nem honosak, és csak azért egzotikus élelmiszereket vásárolnunk, mert találtunk egy cikket az adott alapanyag pozitív tulajdonságairól. A tudatos fogyasztókat elkezdte nemcsak az alapanyagok összetétele, hanem az azokhoz való hozzáférés ökológiai lábnyoma és a termelőkhöz való eljutás lehetősége is érdekelni.

A kendermag mindezeket a szempontokat figyelembe véve is megfelelő élelmiszer. Gyakorlatilag bárhol megterem, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, egészségre gyakorolt hatása tudományosan is bizonyított. Ráadásul a virágzatából készített kannabinoidokat (CBD, THC, CBG stb.) tartalmazó termékekhez képest a kendermag forgalmazása itthon is egyszerű, szabályozása világos, kimondhatjuk, hogy a kender magjának és rostjának feldolgozása elfogadott, sőt támogatott.

Ahogy az olajos magvak általában, így a kendermag is gazdag telítetlen zsírsavakban. 1:3-1:5 arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ami az emberi szervezet számára ideális arány, így a lehető legjobban tud hasznosulni. Kutatások alapján ismert gyulladáscsökkentő hatása, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Segít rendbe rakni a vérnyomást.

Milyen formában fogyasztható a kendermag?

Kendermag

A kendermagban A-, E-, B1-, B2- és C-vitamint található meg jelentős mennyiségben. Ezekhez társulnak a szervezet számára legfontosabb ásványi anyagok, a kálium, a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.

A hántolt kendermagot szórjuk a reggeli zabkásánk vagy müzlink tetejére, keverhetjük salátákba, belesüthetjük kenyérbe, gyümölcsökkel keverve turmixot készíthetünk belőle. 

Kendermagliszt

A kendermag őrleménye kiváló vegán fehérjeforrás. 20 aminosavat tartalmaz, ebből azt a kilenc esszenciális aminosavat is, melyet a szervezetünk nem tud előállítani. Mivel magas a fehérjetartalma, emellett szénhidráttartalma alacsony, a vegán testépítők egyik kedvenc fehérjeforrásává vált.

Fogyaszthatod úgy, mint a fehérjeporokat, összekeverheted tejjel, joghurttal, a reggeli turmixoddal, vagy hozzáadhatod a palacsinta- és egyéb sütitésztákhoz is.

Kendermagolaj

Fontos, hogy csak tiszta, megbízható forrásból származó magból készült, hidegen sajtolt kendemagolajat használjunk. 100 Celsius fok fölött a benne található értékes anyagok bomlanak, így nem igazán érdemes sütésre-főzésre használni.

Leginkább nyersen, például salátákra öntve érdemes fogyasztani. Vagy minden nap együnk belőle reggel egy kis kanállal. A kendermagolaj kiválóan alkalmazható belül és kívül is. Nyugodtan kenjük a bőrünkre vagy a masszírozzuk a hajvégekbe. Hidratál, táplál és ápol.

Kendertej

Elkészítése valamivel egyszerűbb, mint a többi növényi tejé, ugyanis nem kell sem főzni, sem szűrni. Egyszerűen vegyél fél pohár hántolt vagy csíráztatott egész kendermagot, tölts hozzá 2 pohár vizet, és kis sóval turmixold össze. A finomabb íz érdekében tehetsz hozzá egy szem datolyát és egy teáskanál vanília kivonatot. Az utolsó két összetevő nem szükséges, de sokkal finomabb lesz tőle a kendertejünk. Nem érdemes nagy adagot készíteni belőle, mert hűtőben az eltarthatósága nagyjából három nap.

 


 

Csodát azért ne várjunk ezektől az élelmiszerektől. A kendermagos ételek fogyasztása fontos részei lehetnek táplálkozásunknak, de nagyon fontos figyelembe venni, hogy az egészséges, teljes értékű táplálkozást nem pótolják. A kialakult krónikus betegségek többségében a helytelen életmód is okozza, így számoljunk azzal, hogy akkor érhetünk el komoly eredményeket, ha változtatunk szokásainkon.

Első lépésként a megfelelő élelmiszerek megválasztása része lehet ennek az életmódváltásnak.  A tudatos vásárlás pedig nem más, mint hogy csak olyanra költünk, amit tudjuk, hogy honnan származik, a lehetőségek szerint a lehető legközelebbről érkezik hozzánk, szervezetünkre jótékony hatással van és csak annyit használjuk belőle, amennyire valóban szükségünk van.

 


 

források: 

https://orvosikannabisz.com/ipari-kender/elelmezes/kenderliszt-a-tokeletes-novenyi-alapu-feherje/

https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-004-4811-6

https://cordis.europa.eu/article/id/135562-could-superfoods-stop-disease

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6252390.stm

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/superfoods/

https://sites.google.com/site/vitalporta/mit-jelent-a-superfood-kifejezes

https://www.youtube.com/watch?v=ZyWr0_ejSPg

Tartalomhoz tartozó címkék: kannabisz
Az oldal tetejére