Az Oxford dictionary szerint „A 'superfood' olyan tápanyagban gazdag élelmiszer, amely különösen jótékony hatással van az egészségre és a jó közérzetre.” Érdemes tudni azonban, hogy ez nem egy tudományos vagy hivatalos szerv által elfogadott kategória. A dietetikusok és táplálkozástudósok között sincs közmegegyezés a témával kapcsolatban. Az Európai Bizottság 1924/2016 rendeletében azonban tiltja a superfood kifejezés használatát, ha csak nem olyan élelmiszerre alkalmazzák, melyről tudományosan bizonyított az egészségre gyakorolt kedvező hatás.
A tudatosság a tányérunkon kezdődik, de érdemes-e olyan méregdrága ételekhez nyúlnunk, melyek nálunk nem honosak, és csak azért egzotikus élelmiszereket vásárolnunk, mert találtunk egy cikket az adott alapanyag pozitív tulajdonságairól. A tudatos fogyasztókat elkezdte nemcsak az alapanyagok összetétele, hanem az azokhoz való hozzáférés ökológiai lábnyoma és a termelőkhöz való eljutás lehetősége is érdekelni.
A kendermag mindezeket a szempontokat figyelembe véve is megfelelő élelmiszer. Gyakorlatilag bárhol megterem, rostokban és ásványi anyagokban gazdag, egészségre gyakorolt hatása tudományosan is bizonyított. Ráadásul a virágzatából készített kannabinoidokat (CBD, THC, CBG stb.) tartalmazó termékekhez képest a kendermag forgalmazása itthon is egyszerű, szabályozása világos, kimondhatjuk, hogy a kender magjának és rostjának feldolgozása elfogadott, sőt támogatott.
Ahogy az olajos magvak általában, így a kendermag is gazdag telítetlen zsírsavakban. 1:3-1:5 arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat, ami az emberi szervezet számára ideális arány, így a lehető legjobban tud hasznosulni. Kutatások alapján ismert gyulladáscsökkentő hatása, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Segít rendbe rakni a vérnyomást.
Milyen formában fogyasztható a kendermag?
Kendermag
A kendermagban A-, E-, B1-, B2- és C-vitamint található meg jelentős mennyiségben. Ezekhez társulnak a szervezet számára legfontosabb ásványi anyagok, a kálium, a foszfor, a magnézium, a kalcium és a vas.
A hántolt kendermagot szórjuk a reggeli zabkásánk vagy müzlink tetejére, keverhetjük salátákba, belesüthetjük kenyérbe, gyümölcsökkel keverve turmixot készíthetünk belőle.
Kendermagliszt
A kendermag őrleménye kiváló vegán fehérjeforrás. 20 aminosavat tartalmaz, ebből azt a kilenc esszenciális aminosavat is, melyet a szervezetünk nem tud előállítani. Mivel magas a fehérjetartalma, emellett szénhidráttartalma alacsony, a vegán testépítők egyik kedvenc fehérjeforrásává vált.
Fogyaszthatod úgy, mint a fehérjeporokat, összekeverheted tejjel, joghurttal, a reggeli turmixoddal, vagy hozzáadhatod a palacsinta- és egyéb sütitésztákhoz is.
Kendermagolaj
Fontos, hogy csak tiszta, megbízható forrásból származó magból készült, hidegen sajtolt kendemagolajat használjunk. 100 Celsius fok fölött a benne található értékes anyagok bomlanak, így nem igazán érdemes sütésre-főzésre használni.
Leginkább nyersen, például salátákra öntve érdemes fogyasztani. Vagy minden nap együnk belőle reggel egy kis kanállal. A kendermagolaj kiválóan alkalmazható belül és kívül is. Nyugodtan kenjük a bőrünkre vagy a masszírozzuk a hajvégekbe. Hidratál, táplál és ápol.
Kendertej
Elkészítése valamivel egyszerűbb, mint a többi növényi tejé, ugyanis nem kell sem főzni, sem szűrni. Egyszerűen vegyél fél pohár hántolt vagy csíráztatott egész kendermagot, tölts hozzá 2 pohár vizet, és kis sóval turmixold össze. A finomabb íz érdekében tehetsz hozzá egy szem datolyát és egy teáskanál vanília kivonatot. Az utolsó két összetevő nem szükséges, de sokkal finomabb lesz tőle a kendertejünk. Nem érdemes nagy adagot készíteni belőle, mert hűtőben az eltarthatósága nagyjából három nap.
Csodát azért ne várjunk ezektől az élelmiszerektől. A kendermagos ételek fogyasztása fontos részei lehetnek táplálkozásunknak, de nagyon fontos figyelembe venni, hogy az egészséges, teljes értékű táplálkozást nem pótolják. A kialakult krónikus betegségek többségében a helytelen életmód is okozza, így számoljunk azzal, hogy akkor érhetünk el komoly eredményeket, ha változtatunk szokásainkon.
Első lépésként a megfelelő élelmiszerek megválasztása része lehet ennek az életmódváltásnak. A tudatos vásárlás pedig nem más, mint hogy csak olyanra költünk, amit tudjuk, hogy honnan származik, a lehetőségek szerint a lehető legközelebbről érkezik hozzánk, szervezetünkre jótékony hatással van és csak annyit használjuk belőle, amennyire valóban szükségünk van.
források:
https://orvosikannabisz.com/ipari-kender/elelmezes/kenderliszt-a-tokeletes-novenyi-alapu-feherje/
https://link.springer.com/article/10.1007/s10681-004-4811-6
https://cordis.europa.eu/article/id/135562-could-superfoods-stop-disease
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6252390.stm
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/superfoods/
https://sites.google.com/site/vitalporta/mit-jelent-a-superfood-kifejezes