Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kenderbeton

Gondold újra

Öko-logikus életterek

A kenderbeton a növény szárának fás részéből (pozdorja) készül mész és víz hozzáadásával. A kenderbeton tehát csak nevében beton, a kötőanyag benne nem cement, hanem egy tradicionális építőanyag: a mész. A kenderház – struktúráját tekintve – nagyon hasonlít a szalmaházra, így építése könnyű és gyors.

 

Zárd ki a zavaró körülményeket és helyezd magad kényelembe

A kender hőszigetel és hangszigetel

A kannabisz szárának darálása során a rostok és a pozdorja egy centinél kisebb darabokra esnek szét, amit együtt vagy külön-külön alakítanak a megfelelő végtermék formájára. A szigetelőanyagok sűrűsége 150-275 kg/m3, a hőátadási tényezőjük (λ) 0,04-0,06 W/m.K
között változik. Fontos kiemelni, hogy a kenderbeton nem csak szigetel, de meg is tartja a hőt – hőtároló képessége 1100-1500 J/kg.

 

A kenderrost felhasználásával tetszőleges vastagságú, rugalmas kenderpaplan is készül. A hőátadási tényezője közel azonos a “legmodernebb” kőzetgyapotéval. Könnyen alakítható, méretre vágható, ezért tetőterek, belső vagy külső falak utólagos szigetelésére is alkalmas.

 

A környezettudatosság jegyében a legnagyobb cégek is kezdik felfedezni a kenderben rejlő lehetőségeket és egyre innovatívabb építőanyagokat kidolgozni. Ilyen például a kender alapú, pumpálható falvakoló anyag, amivel a hőhidak megszüntetése révén akár 45%-os energia-megtakarítás érhető el.

Páraáteresztő hőszigetelés

Lélegző falak

A kenderbeton képes a levegő nedvességtartalmát normál szinten tartani. Jó nedvszívó, ugyanakkor porózus szerkezete képes a felesleges nedvességet átengedni. Mindezt fóliák, membránok és egyéb technológiai segédanyagok vagy épületgépészeti berendezések nélkül, ezért alacsony energiafelhasználású épületek születnek belőle költséghatékony működtetéssel.  

Anyagában anti-bakteriális

Allergénmentes

A kender és a mész együtt tökéletes munkát végeznek, ráadásul mindkettő anti-bakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek. Mivel a kenderbeton mellőzi a hőhidakat és egymaga megoldja a páraháztartás harmónikus szabályozását, ezért a penészedés, a falak dohosodása egy kenderházban teljességgel kizárt. A kenderbeton ezen felül ellenáll a tűznek és a kártevőknek is.

A fallá tömörített pozdorja látványa organikusan esztétikus, ezért sok helyen a látszóbetonhoz hasonlóan vakolatlanul hagyják, de a vályoghoz hasonlóan akár anyagában is színezhető.

 

Gyorsan megújuló építőanyag

Védd a fákat!

Karbonlábnyom helló, ugyanis az épülethez szükséges kender több szén-dioxidot köt meg, mint amennyi kötőanyagának előállításakor kibocsáttatott. Egységnyi területen termesztett kender a fákhoz képest négyszer több oxigént termel és négyszer több szén-dioxidot köt meg.
A kenderbeton biológiailag lebomló építőanyag, életciklusa végén komposztanyagként visszaforgatható a termőföldbe.

 

Az oldal tetejére